Kampanj.

Idag var det dags för kampanj på Brinellgymnasiet i Nässjö. MUF har ibland lite svårt att marknadsföra sig där, eftersom majoriteten av eleverna tycker om Che Guvara t-shirts och palestinasjalar. Men, ingenting är omöjligt! Dagens kampanjteam bestod av Amanda, Niklas, Ludvig och Louise och denna underbara kvartett väravade 9 st nya medlemmar! Fantastiskt bra jobbat!

image31

Ungdomens frågestund.

Igår var jag på ungdomens frågestund här i Jönköping, som är ett slags forum där högstadie och gymnasieelever har möjlighet att träffa, diskutera och prata med kommunfullmäktigepolitiker. För första året (av fem) bjöd man dessutom i år in de politiska ungdomsförbunden. Det var intressant att sitta med för att lyssna och diskutera med såväl eleverna som politikerna, och några av de frågor som berördes var att busspriserna var för dyra, att elever borde ha mer att säga till om när lärare inte sköter sig, att man ville ha fler kulturarrangemang i staden, samt hur man ska kunna skapa fler arbeten till unga. Jag blev riktigt glad över att se hur många som faktiskt var där. När jag satt i elevstyrelsen på Per Brahegymnasiet och var på motsvarande för två år sedan, var intresset inte alls lika stort. Det är viktigt att alla får vara med och påverka, speciellt elever. Mot slutet fick vi ett par minuter var att presentera vad vårt ungdomsförbund står för. Jag pratade om allas egen rätt att bestämma över sin utbildning och framtid, samt om vår nya integrationskampanj. Grön Ungdom pratade om att vi alla ska skaffa elmopeder och KDU pratade om hur bra det var att engagera sig i politiken. Tråkigt nog var det inga fler ungdomsförbund där.

Körkortet.

Idag klarade jag någonting som många både längtar efter, har ångest över och ibland förlorar. Klockan 11.30 var det dags för uppkörning, och fyrtiofem minuter senare hade jag pappret i min hand. Det känns otroligt skönt, befriande och avstressande att inte behöva oroa sig för att klara alla proven längre. Lite drygt 9 000 kr fattigare, men med det rosa kortet i plånboken om cirka en vecka. Personen jag körde med från Vägverket visade sig vara intresserad av politik, och vi spenderade hela tiden i bilen med att diskutera ungas framtid inom området, varför det är trist med yrkespolitikter och vilka möjligheter som fanns om man ville engagera sig. Trevligt att man fick en pratglad person, och inte en sur regelnisse som bara sitter och antecknar.

Sitter nu och skriver ett litet tal till kommunfullmäktige imorgon. Alla politiska ungdomsförbund har blivit inbjudna för att presentera sitt förbund och sina viktigaste lokala frågor. Jag har min idé klar om vad som ska sägas, men måste bara få ner det på papper och börja öva också. Klockan 15.00 är det dags, och innan dess ska jag och en kurskompis skriva en engelskauppsats. På fredag är det kampanj på Brinellgymnasiet i Nässjö, och sedan bär det av mot Eskilstuna i helgen för att delta på Moderat Skolungdoms rikskonferens. Veckorna går verkligen fort nuförtiden.


Bara för att..

HV 71 ÄR SVENSKA MÄSTARE!

image29

Rasmus hittade en fin-fin mössa på mottagningen.

image30

40 000 (en tredjedel av Jönköpings invånare) ville hylla sina hjältar.

Bowling, pizza och telefonkonferens.

Idag stod bowling och pizza med ett par medlemmar på schemat. Jag fick förvånansvärt bra resultat på tre serier, men Jacob tog ändå hem segern till Eksjö. Efteråt blev det en snabb med trevlig pizzamiddag tillsammans, innan de andra tog tåg och bussar hem igen. Nu på kvällen hade jag telefonkonferens med distrikstyrelsen och våra föreningsordföranden, där bland annat utbildningen i maj och vårkampanjen diskuterades. Jag tror att den här kampanjen kommer gå bra här hemma. Integration är en fråga som väldigt många kan ha en åsikt om, men få av dessa personer har en bra lösning på problemet. Vi håller dessutom med att arbeta med lokala frågor och siffror, för att det ska vara enklare för personer att förstå. Våra integrations t-shirts är på gång från tryckeriet, och jag kan säga att MUF Jönköping kommer lätt ha snyggast kampanjklädsel i vår.

image28

Bosco, Jacob, Amanda och Gustav kastar klot.

Rätt eller mesigt?

Har tittat runt på ett par tidningar på nätet, och på nästan varenda en är det Engla som får ta mycket plats. Om hennes mördare, Anders Eklund skrivs det att han är ensam och har ingen annan än sin försvarsadvokat att vända sig till. So what? Är det meningen att vi ska tycka synd om honom? Han har bragt en 10-årig liten flicka om livet, och tycker att det är konstigt att ingen vill veta av honom längre. Gå in och läs här, så förstår man ännu mer hur mycket den här händelsen berör människor. För lite mer än ett år sedan mördades ett annat barn, nämligen Tobias ifrån Norrahammar (som ligger ett par kilometer från Jönköping) av en psykiskt sjuk man. Hans mördare får numera vistas utanför kliniken, och kommer förmodligen "friskförklaras" om ett par år. Liksom Anders Eklund, för med största sannolikhet kommer även han att dömas som psykiskt sjuk och slippa undan fängelsestraff. Sverige har ett rubbat rättssystem, och jag förstår inte varför man inte dömer olagliga handlingar på det sätt det förtjänas. Kidnappar du ett barn i Danmark kan du få upp till 12 års fängelse. Mördar du i USA kan du få dödsstraff. Blir du våldtagen i Sverige kan du räkna med att din gärningsman är ute inom ett år igen. Låter det verkligen bra? Ibland blir jag fruktansvärt trött på hur mesigt det här landets rättssystem är.


Diskussioner under dagen.

Idag har jag hamnat i två mycket intressanta diskussioner, den ena om integration och den andra om politiska ungdomsförbund. Den första ägde rum i ett lunchrum, där jag, Kajsa och Malin från CUF samt två kvinnor som inte var politiskt engagerade pratade om hur integrationen ser ut i Sverige. Vi pratade från början om var politiskt engagemang kommer från, och hur påverkad man blir av sin bakgrund eller sina föräldrar. Det var intressant, eftersom vi alla nämnde hur man hanterade personer som flyttade till hit för ungefär fyrtio år sedan och hur deras politiska inställning är gentemot de som flyttar till Sverige idag. På ett sätt kan det anses ohumant att personer som kommer till ett land ska börja arbeta för att på så sätt komma in i det svenska samhället och språket, men samtidigt tror jag att det är effektivt. Vi måste sluta se personer som flyttar till Sverige som hjälplösa individer som måste guidas i flera år innan det äntligen är dags att kliva ut på arbetsmarknaden. Det är inte rätt att man ska få pengar för att inte vilja arbeta, eller att en process för att bli svensk medborgare ska ta flera år.

Den andra diskussionen handlade som sagt om politiska ungdomsförbund, och deras roll idag. På förmiddagen var jag på Landstingets presentation av deras "nya" sätt att fördela landstingsbidrag till olika organisationer. I Jönköpings Län har det för MUF inneburit att man får högst bidrag om man har 300 medlemmar eller fler, men har man under det antalet blir skillnaden markant. Eftersom inget politiskt ungdomsförbund i vårt län idag har 300 medlemmar, ansåg vi att det var dags att förändra fördelningssättet. Tyvärr var personerna från Landstinget lite väl kritiska, och ansåg till exempel att om man sänkte medlemsantalgränsen "gav man även chansen till mindre och extremistiska förbund chansen att etablera sig i vårt län". Vad jag vet lever vi i en demokrati, och det kändes som ett ganska lamt argument för att hålla på pengarna. Tyvärr vet vi inte hur det blir försen förslaget tas upp den 20 maj, men vi hoppas att de tänker till en extra gång. Efteråt diskuterade jag, CUF-tjejerna och en kvinna från en annan organisation om hur man måste ta åt sig av det faktum att politiska ungdomsförbund faktiskt har blivit mindre intressanta för ungdomar idag. Vi har inte lika stora medlemsantal som för tjugo år sedan, och man måste tänka på det för att politik fortsatt ska vara intressant för unga människor. Pengar är inte allt, men det underlättar för att kunna bedriva en verksamhet för våra medlemmar.


Torsdagsmorgon.

Sitter med tusen papper runt omkring mig, laptopen i knäet och en stor tekopp som balanserar på fåtöljen jämte sängen. Ett ganska bekvämt sätt att börja en torsdagsmorgon på. Det är utbildningen som planeras för fullt, och nu när nästan alla talarna är bokade läggs istället fokus på hotellet och var middagen ska hållas. I maj ska vi hålla i en utbildning här i Jönköping, tillsammans med MUF Östergötland och MUF Örebro. Temat för helgen är ideologi på lördagen och kampanj på söndagen. Nu måste jag fixa lite saker innan det bär av ner mot stan. Först ska jag gå in och prata med hotellet, innan det bär av mot ett möte med landstinget där deras bidragssystem för olika organisationer ska diskuteras.


Underbart snygg integration!

image27

Tänd ett ljus för Engla.

Jag hoppas att ni, liksom vår familj har tänt ett ljus för lilla Engla ikväll.

image26

Jag älskar Sverige

För ganska exakt ett år sedan satt jag och tänkte tillbaka på helgen som just passerat, vad vi hade lärt oss och hur många nya personer jag hade träffat. Då hade jag spenderat helgen på mitt första storledningsforum i Södertälje, mitt andra var den här helgen i Göteborg. MUF är fantastiskt, och det är inte första gången jag säger det. Vi växer mest, tar upp många av de viktigaste frågorna och kämpar för att göra Sverige till ett ännu bättre land. Igår var det kampanjrelease för vår nya kampanj. Den heter jag ♥ SWE och är byggd på hur vi ska kunna förbättra integrationen. Sverige hade inte varit det land vi är idag, om vi inte hade haft människor som valde att flytta hit från andra länder. Men sättet att ta hand om våra nyinflyttade har under se senaste åren varit oacceptabelt. Vi måste bli bättre, snabbare och effektivare på att integrera personer med utländsk bakgrund i Sverige. Läs mer om kampanjen här.

Folkhemmet?

Ligger med foten på en hög kudde, har en gammal Coldplay skiva spelandes i bakgrunden och skickade precis iväg min "EU-kanditatur" till kursledningen på Unga Moderater. Det är en skön känsla när man äntligen blir klar med en uppgift som länge legat och gnagt på det dåliga samvetet. Nu kan jag åka till Göteborg med gott samvete och veta att den här veckans lista är avcheckad. Läste en intressant ledare i dagens DN. Den handlar om det så kallade svenska folkhemmet, och vad det egentligen innebär. Gick vi tillbaka till 30-talet hade vi pratat om vikten av att ta hand om varandra, att alla skulle inkluderas och bidra till välfärden i samhället. Ungefär som idag, fast med en socialistisk inställning. Det tycks ibland vara svårt för personer från den röda sidan att förstå, att vi egentligen vill uppnå samma sak. Skillnaden är dock att vi vill att alla arbetsföra människor ska vara en del av samhället och inkluderas genom att arbeta, inte genom att försörjas av staten.

" När dagens nya moderater talar om utanförskap och vill få in alla i nyttiga sysselsättningar följer de folkhemstänkandet. Många tvekar säkert om det riktiga i den beskrivningen, men var det inte just det Per Albin Hansson avsåg med sitt folkhem: ett samhälle där alla bidrog och där alla fick sin rätt och möttes med respekt, ett samhälle som inte lämnade någon utanför? " - Barbro Hedvall

Värnskatten.

Sitter och skriver på en något försenad läxa till Unga Moderater, men efter en timmas skrivning behöver politikersidan av hjärnan en paus. Det beror väl i och för sig på hur man ser det, eftersom min paus består av att skriva här. Nåväl, EU-kandidaturen får ändå ligga åt sidan för en stund. Kikade in på DN och såg att vi tydligen inte ska avskaffa värnskatten under den här mandatperioden. För mig låter det konstigt att inte ta bort en skatt som egentligen bara bidrar till mer skattekrångel. Den finns till för höginkomsttagare som tjänar mer än 42.258 kronor i månaden, och läggs alltså på kommunal och statsskatten. Rent logiskt är det inte konstigt att personer som har högre löner betalar mer i skatt, eftersom vi använder oss av procentsatser. Det svenska skattesystemet det krångligaste i världen, och att avskaffa en skatt vars pengar staten ändå får in när fler personer kommer ut i arbetslivet känns inte som ett svårt beslut.


Hur man kan hantera en kris.

Igår började jag en ny kurs här hemma på Högskolan i Jönköping, nämligen kriskommunikation. När jag gick dit var förväntningarna ungefär att vi skulle gå igenom hur man hanterar en kris bland sina medarbetare bäst, och hur man på bästa sätt löser kriser som uppstår på arbetsplatsen. Det visade sig vara en av sakerna vi ska gå igenom, men mycket av upplägget handlar även om mediala kriser och hur man kan minimera eller undvika dem. Igår gick vi bland annat igenom Schenström-affären, där kursdeltagarna delades upp i två grupper för att komma fram till olika tillvägagångssätt vid en sådan händelse. Vi var alla eniga om att affären kunde ha skötts bättre, och det var intressant att få diskutera det hela med personer som inte är politikskt aktiva. Jag har gjort en liknande uppgift om just den här krisen en gång innan, men då tillsammans med MUFare. Skillnaden mellan våra lösningar var marginell, och det var intressant att kursdeltagarna hade ungefär samma syn som oss. En kris är alltid svår att ta hand om, och man kan aldrig vara förberedd nog. Samtidigt tror jag det är viktigt med så mycket träning inom det området som möjligt, för man behöver inte vara riksdagsledamot eller statsråd för att någonting ska förstoras upp i media. Det ska bli riktigt intressant att se hur kursen utvecklar sig.

Apoteket i sitt esse.

Jag vill ta tillfället i akt att för en gångs skull berömma min vårdcentral. Jag fick en diagnos snabbt och smidigt, samt ordinationen att hoppa iväg på ett par kryckor och hämta ut en 10-dagars penicillinkur på närmsta öppna Apotek. Sagt som gjort, mamma och jag åkte upp till a6 (det stora shoppingcentret i Jönköping) för att hämta ut medicinen där. Men, på a6 var den sorten slut och bilen for vidare mot sjukhuset. Efter att jag hade suttit i bilen i cirka 40-50 minuter känns det som något inte riktigt står rätt till inne på Apoteket. När mamma kommer tillbaka till bilen med en arg min och börjar fräsa över att min medicin inte fanns, att hon var tvungen att köpa en kur för 365 kronor, att det stod cirka 30 personer i kö samt att det bara fanns en kassa öppen, kände jag mig ändå rätt nöjd över att eländet är sålt. Med mer konkurrens på marknaden kanske man slipper spendera sin måndagskväll på ovan nämnda sätt, för att få åka hem och vila sig i sängen istället för i bilen. Nu ska jag skruva av korken på den enorma penicillinburken och hoppas att den kan göra sitt jobb snabbt och effektivt. Bevara oss från statligt ägda bolag, tack.

Kryckor och Storledningsforum.

Jaha. Då var det dags att besöka vår kära vårdcentral igen. Min hälsena har blivit inflammerad, hela fotleden har svullnat upp och jag hoppar omkring på ett ben här hemma. Förvånansvärt nog fick jag en tid redan om en timma (efter att bara ha köat i fem minuter!), och jag hoppas att man för en gångs skull kan få en diagnos snabbt och smidigt. Det verkar som man faktiskt kan få en tid rätt snabbt när det inte är influensa, kräksjukan eller förkyldningar i omlopp. Resten av veckan får spenderas med ett par kryckor som sällskap, men hellre det än att ligga i sängen och inte kunna gå någonstans. Jag hoppas bara att det är bättre till helgen då årets Storledningsforum går av stapeln. Man verkar ha gjort en hejdundrande jobb att planera årets evenemang den här gången också, då hela landets distriktsordföranden, utbildningsansvariga, media/pressansvariga och MSUansvariga träffas. Göteborg, på fredag smäller det!


Styrelsetankar och integration.

Jag höll i en telefonkonferens idag med distriktsstyrelsen. Det gick rätt smidigt, även om det är enklare att läsa av personers reaktioner i verkligheten än vad det är via en telefonlur. Vi pratade bland annat om en lokal kampanj som vi ska börja jobba med, en integrationskampanj. Jönköpings län har inte ett stort problem med det här överlag, men vi tycker ändå det är viktigt att belysa problemet. Personer kan känna sig utanför samhället trots att man inte bor i Södertälje eller Rosengård. Under valrörelsen 2006 åkte vi ut till Jönköpings invandrartäta områden vid fåtal tillfällen. Anledningen till att vi inte var där mer var dels att det är ganska svårt att känna sig välkommen när socialdemokraterna kastade godis på oss och skrek Jävla borgarbrackor!, men även för vi egentligen inte hade något bra svar på vad som var tvunget att hända. Vi hade skolan, brotten, vården och jobben. Men, vart tog integrationen vägen? Vi pratade under hela valrörelsen om hur utanförskapet skulle minska, och det gör det. Det är otroligt att se hur många fler personer som har kommit ut i arbetslivet under Alliansens styre än den föregående regeringen.

Dock kvarstår problemet med att få in personer med utländsk härkomst i samhället. Jag har inte det självklara svaret hur vi ska lyckas, men jag hoppas att vi kan finna det. Vår kampanj kommer att utgå från vikten av att arbeta, och att det måste bli enklare att just komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Du lär dig inte bra svenska genom att gå till Arbetsförmedlingen för att stämpla a-kassa, eller SFI-kurs (Svenska För Invandrare) där man ofta talar sitt eget språk. När min morfar kom till Sverige på 60-talet var det ingen kurs i svenska som väntade på honom. Det var jobbet som gällde, och där fick han lära sig att kommunicera med arbetskamraterna för att kunna förstå och avancera. Ur många aspekter var det inte bättre förr. Men då hade personerna som kom till Sverige åtminstone en ärlig chans att komma in i samhället genom arbete. På 60-talet frågade man inte efter hur många högskolepoäng du hade skrapat ihop, det bör vi lära oss även idag.


Åker en ut ska en annan in.

Jag fick förresten två informativa sms i helgen. I det ena stod det att Bo Bylund hade fått sparken som Arbetsförmedlingens generaldirektör, och i det andra stod det att Margareta Winberg är ny ordförande för Svenska Spel. Det känns lite som att man var tvungen att ta in en sosse bara för en annan åkte ut. I dessa härliga tider där Vin & Sprit och Apoteket inte längre finns i statens ägo känns det på något sätt lite fel att tillsätta en person som är för just statligt ägande. Men, har vi Borg som finansminister så har vi..

Helgen i Stockholm.

Är hemkommen från Stockholm nu, där torsdag till lördag spenderades på Hotell Globe. Som jag nämnde tidigare har jag varit på en utbildning för personer som antingen funderar på att kandidera till Europa Parlamentsvalet nästa sommar, eller är intresserade av EUfrågor. På fredagen talade Per Schlingmann, Gunilla Carlsson, Anna Kindberg-Batra, Fredrik Reinfeldt och Liselott Florén. Alla fem hade intressanta tal, men de fyra förstnämnda talade om i princip samma saker och därför blev ämnet våra viktigaste frågor i EP-valet 2009 tillslut lite trist. Det positiva är ändå att upprepning leder till att man kommer ihåg saker bättre, och om någon av kursdeltagarna har missat vad vi pratade om måste koffeinet inte verkat tillräckligt bra. Liselott avslutade fredagen och inledde även lördagen med att tala om vad som är god och dålig partikultur. Tyvärr verkade många av oss inte förstå vad just det ämnet hade med EP-valet att göra, och tappade därför lite av intresset. Under förmiddagen idag pratade vår kommunikationschef Pär Henriksson om hur planerna ser ut inför valet, samt hur kampanjandet kommer att läggas upp. Valet i juni kommer onekligen att bli spännande, och man kan även se det som en upptakt till valet 2010. Europa blir mer och mer intressant ju mer man lär sig om det, och jag ser fram emot resten av utbildningstillfällena.

image25

Jag och Christoffer njuter av vårvädret utanför hotellet.

EUtankar

Eftersom Karolin (en av lärarna på Unga Moderater) frågade mig i helgen varför jag bloggar så sällan, och jag imorse såg min blogg omnämnas i Jönköpings Posten, kände jag att det var dags att ta tag i skrivandet igen. Inga dåliga ursäkter är tillräckligt bra, och som vanligt handlar det om prioriteringar. De senaste veckorna har varit både lugna och fullspäckade. Vi hade Nationella Kampanjdagen med MUF där det värvades 660 medlemmar - på en dag! Det är helt fantastiskt att vara en del av ett ungdomsförbund med den genomslagskraften. Påsken spenderade jag i Danmark och fick en välbehövlig semester. Trots att snön yrde (?) och solen bara sken en dag, var det inte helt fel att ta långa promenader utmed havet.

Helgen som just passerade spenderades i Bryssel tillsammans med Unga Moderater gänget. För min del var det första gången jag besökte EU-huvudstaden, och man kunde inte sluta häpnas över hur vackra byggnader det finns där. Man kunde heller inte sluta häpnas över hur många människor som måste rymmas i dessa stora byggnader, och vad alla jobbar med. Det besöket som etsade sig fast mest var besöket på Margot Wallströms avdelning, inne på Kommissionen. Visserligen kan det bero på att mannen som talade såg ut som en smalare version av Sunes pappa, eller att bland det första han sa till oss var Jag gör cirka 3000 såna här mottagningar om året. Om jag låter sliten på rösten beror det på att jag redan har tagit emot en grupp idag, och det här tar upp OERHÖRT mycket av min arbetstid. Man känner sig genast så välkommen då. Mannen pratade om hur stor Kommissionens budget vad (ca 1 000 miljarder), om Margot som startade bloggtrenden bland de andra kommisionärerna och att hon säkert hade 100 000 träffar om året. Om året? Det är ungefär vad Blondinbella har på en vecka..

Problemet med EU är att folket känner sig åsidosatta när det kommer till frågorna som berörs. Vi får inte alls samma information som man kan få från Riksdagen, trots att våra förtroendevalda i EUparlamentet otroligt kompententa och sköter sitt arbete utmärkt. Jag ska på en EU-kandidatutbildning i Stockholm i helgen, som är förberedande för de som vill kandidera till parlamentsvalet 2009. Där hoppas jag bland annat få svar på hur vi ska lyckas nå ut bättre till våra väljare. När många (äldre) får höra om min kanditatur blir kommentaren Oh! Vad roligt! En ung och ambitiös tjej som du. Men.. Du förstår väl att du inte har någon chans?. Det skulle nog kunna göra att de flesta tappar lusten, och inte vill engagera sig mer. När man gång på gång får höra hur ung man är, och framförallt att man är tjej. Men, vet ni vad? Det finns ingenting som sporrar mig lika mycket. Jag inser själv att konkurrensen om EUparlamentsplatserna är väldigt hård. Och jag inser även att mina chanser att komma in är väldigt små. Men, det handlar alltid om att försöka. Jag och en MUFkollega kom igår på ett uttryck som är värt att tänka på; Man ska alltid sikta mot stjärnorna, för även om du bara kommer till månen har du ändå kommit väldigt långt.

image24

RSS 2.0