Tragisk komik.

För några timmar sedan ringde min mormor hem till oss och var väldigt dålig. Mamma och pappa åkte dit för att sedan ringa efter en ambulans som fick ta henne till sjukhuset. Nu ligger hon på akutmottagningen och väntar på att få träffa en läkare, som fortfarande inte har besökt rummet trots att de kom dit för över två och en halv timme sedan.

Svensk sjukvård är verkligen fantastisk, men någonting som är ännu bättre är Landstingets slogan. Jag kan gå med på att vi bor i ett vackert län, men sjukvården är inte mycket att hurra för. De enda som förtjänar en eloge är folktandvården på Rosenlunds vårdcentral. Där har vi ett föredöme som resten av vårdcentralerna i Jönköping borde lära av.


"För ett bra liv i ett attraktivt län"

Tillbaka.

Ursäkta uppehållet, har befunnit mig på telefon och datorfri semester i Danmark över midsommar. Även om vädret var kallt och blåsigt var det härligt att promenera vid havet.



Igår kände jag teknikabstinensen krypa i kroppen, och man insåg allt att man är lite beroende av dagens kommunikation. Därför är det ännu mer skrämmande att man snart inte kommer kunna skriva vad man vill. I onsdags röstade riksdagen för FRA-lagen, vilket innebär att allt du skickar snart kommer att kunna läsas av staten. Det handlar inte om att ha rent mjöl i påsen som vissa uttrycker det, utan problemet ligger i att staten kränker min integritet. Jag ska kunna skriva vad jag vill, utan att en tredje part som inte fått mitt godkännande ska få se vad som står.

Vill ni ha bra tips på hur man kan kringgå den nya lagen, kolla här.

Det alla pratar om.

Det är väl knappast någon som har missat debatten om FRA. Jag har sedan jag hörde talas om förslaget tyckt att det låter ganska motsägesefullt av oss att rösta för ett förslag som inskränker den personliga integriteten. Efter att ha fått en förklaring om vad det hela handlar om från antal riksdagsledamöter i helgen förstår jag mer än innan, men tycker fortfarande att det hela är knepigt. Idag ägs alla bilder du lägger upp på Facebook av just Facebook. Alla dina mail får läsas av den som har servern, exempelvis moderat.se, hotmail.com eller telia.com. Även dina sms kan läsas om man misstänker brott.

Vad är då skilladen? FRA bevakar redan idag kommunikation i Sverige, men då endast luftburen sådan. Med det nya lagförslaget vore det alltså lagligt att bevaka allting som rör sig till utanför landets gränser, och att spara allting som man tycker låter misstänksamt. De meddelanden och mail som inte är relevanta ska inte få finnas kvar i deras arkiv utan förstöras direkt. Det som ska undersökas är mönster och upprepade ord som det klingar terror om. So far so good. Problemet är bara att det känns inte rätt. När du köper ett abonnemang ger du telefonbolaget rätten till att läsa dina sms om det krävs. Genom att lägga upp bilder på internet väljer du själv ifall någon ska ta del av dessa eller inte. När du skickar ett mail finns det en risk att någon annan läser det, men du har ändå gjort ett val att låta den personen ta del av informationen genom att skaffa dig en mailadress. Om FRA-förslaget går igenom har du inte längre personligen valt att någon ska läsa, titta eller veta vad du säger.

Det är dock fel att säga att det nya förslaget är Moderaternas. Förslaget om utökad övervakning har varit uppe som förslag senast förra sommaren, men kommer från början från Socialdemokraterna på åttiotalet. Med tanke på att tekniken hela tiden förnyas, måste även förslagen göra det. Den kommunikation som sker idag är till stor del via kablar, där FRA idag inte får avlyssna och det är också därför man ska lägga till internet och telefoni till deras spaningsområde. Frågan vi ändå måste ställa oss är ifall hotbilden mot Sverige verkligen är tillräckligt stor för att vår frihet ska minska. Ett nej är lika med att hotbilden inte är särskilt stor. Inte desto mindre är ett nej lika med ett ja till oppositionens förslag.

Imorgon gäller det.

Billigt och bra?

Hurra! Idag kostade bensinen bara13,44 kr / l på JET. Här har vi resultatet av det fantastiska fyndpriset.



(S)kärp er.

Det här är roligt. Att man går emot sina gamla förslag bara för att man ska gå emot alliansen.

Sommarjobb.

Idag började jag sommarjobba. Och då snackar vi inte svara i telefon eller bära pärmar, utan hederligt målningsarbete, industristädning och så småningom även lite administrativt arbete då jag ska scanna och katalogisera ritningar. Det är roligt, även om kroppen är slutkörd efter att ha slipat staket hela dagen. Jag önskar bara att alla som faktiskt vill arbeta också ska få chansen att göra det. Har du inte kontakter som kan hjälpa är det ofta svårt att hitta någonting.




Såhär kommer jag alltså att se ut ett par veckor framöver. Lite roligt att Linda och Karolin berömde mig för min klädstil i helgen.  

Unga Moderater.

Ursäkta för det långa uppehållet, nu ska jag försöka komma igång med bloggandet igen. Kom ganska nyss hem från den sista träffen med kursen Unga Moderater. Det är en av MUF's spetsutbildningar där man får fördjupa sig i ideologi, ledarskap, opinionsbildning och mentorskap. Vi började i juni förra året, och efter det har vi setts i november, mars och den här helgen. Utbildningen i sig har varit bra, och vi har fått lyssna till många talare som man i vanliga fall inte hade haft en chans att få träffa. Det är svårt att sätta fingret på vad man har haft mest nytta av eller kommer att använda sig av i framtiden, eftersom vi gått igenom många mycket bra saker. Någon kväll efter jobbet ska jag sätta mig och renskriva alla anteckningar som skrivits under träffarna för att se tillbaka på vad vi lyssnat till. Det jag minns mest från den här helgen är Martin Borgs som talade igårförmiddag. Det som etsade sig fast mest är sättet man borde se problem på. Vad är det som egentligen är relevant, och vad kan vi egentligen påverka? Människor har en tendens att oroa sig för problem som man inte kan råda över, och slösar därför bort tid på detta. Ska försöka ta åt mig av detta och på så vis förhoppningsvis sluta oroa mig för onödiga saker.

Imorgon åker blåstället på och sommarjobbet börjar, ska bli skönt att komma in i fasta rutiner efter en vår av ganska få föreläsningar per vecka.



En del av vårt fantastiska gäng från Bryssel i våras.

RSS 2.0