Fördomar och nytänkande (?).

Idag upptäckte jag verkligen att mina fördomar inte bara är fördomar när det kommer till vissa personer, deras politiska inriktning och sättet tro sig veta bäst. På miljö och rättvisekunskapen började en kille käfta mig med om vilket parti jag tillhör och varför. Han kunde inte ta att jag var moderat, bara för att jag inte hade x antal miljoner på banken. För enligt honom var det så moderaterna var, och om inte jag tillhörde den skaran var det inte accepterbart att jag tillhörde partiet. När han sedan hade muttrat färdigt om överklassen sa han att allt vår politik handlar om är klasskillnader. Han tyckte att skolan skulle ha två olika betyg (godkänt och icke godkänt), att skolorna skulle finansieras av högre skatter (eftersom friskolor bara handlade om vinstdrivning) samt att man hellre skulle gå på sociala kunskaper vid intagningen på läkarlinjen än betygen. Jag vet inte riktigt vad han anser är klasskillnader, men att alla ska ses som en kollektiv massa i skolan utan en chans till individuell hjälp, högre skatter för att man inte vill ge någon chans till andra än kommunala skolor samt att man ska sålla bort personer vid intagningen till läkarlinjen på grund av deras sociala kompetens, tycker jag låter rätt klassuppdelande. Alla barn och ungdomar är inte lika, och två olika betyg är knappast tillräckligt för att man ska kunna få en rättvis bedömning. Högre skatter för att man inte vill tro på privata aktörer, låter det verkligen modernt? Höga skatter är något av det mest orättvisa som finns. Och nej, jag tror inte att man måste kunna underhålla en publik för att man ska kunna bli läkare. Jag vill ha en diagnos och förslag till hur man ska bli bättre när jag går till läkaren, inte en halvtimmas social underhållning.


Sahlin vill styra nyanlända.

Under de första ett till två åren i Sverige bör flyktingar inte själva få bestämma var de ska bo, anser s-ledaren Mona Sahlin.

Mona tycker alltså att man ska tvångsplacera flyktingarna när de anländer till Sverige, istället för att de ska få flytta till vilken stad de vill. Det är ju ett sätt att tackla problemet.
Vi har ett stort problem i Sverige med att vissa städer har en stor andel invandrare som bostätter sig i samma område, och på så sätt inte integreras i det svenska samhället. Det är ändå lite otippat, att ett så hårt förslag kan komma från socialdemokraterna. Kanske har man nu insett att deras invandrarpolitik inte riktigt var så bra som de trodde. Eller politik och politik, man kan väl snarare kalla det det dåliga samvetet. Socialdemokraterna höll den svenska gränsen öppen, för att människor som lidit av krig och andra olägenheter skulle få skapa sig en framtid i det öppna och vänliga Sverige. Frågan är bara, kan man verkligen skapa sig en framtid i ett land där du och din familj placeras i flyktingläger innan det svenska medborgarskapet finns i din hand? Innan den svenska arbetsmarknaden har insett värdet av din utbildning? Innan du äntligen får visa framfötterna, och bli anställd?

Det kanske inte är ett så dumt förslag. Det kanske hade hjälpt personerna som kom till vårt land, utan att kunna svenska, utan att känna någon att integrera sig bättre. Men i så fall är det någonting vi skulle ha gjort för länge sedan. Innan Rinkeby, Rosengård och Angered blev en ministad för personer från andra kulturer. Det är fint tänkt, Mona. Men ditt förslag kommer lite för sent. Det man nu istället måste göra är att hjälpa alla de personer vi har i vårt land. Som vill, kan och hoppas. Vi måste hjälpa våra invandrare att få en bostad, hjälpa dem med att lära sig språket och släppa trångsyntheten på arbetsmarknaden.

KRIKS

Är äntligen pigg igen efter Kommunala Rikskonferensen som hölls i Göteborg. Sena kvällar och långa seminarium tar minsann ut sin rätt på kroppen. Helgen var lyckad, och det mest intressanta tycker jag var ett seminarium med bland annat Filippa Reinfeldt och Christian Gustafsson. Det pratades om fritt val av sjukvård, och precis som jag anade är det få saker som egentligen är negativa med det hela. Snart är det dags för länsförbundsstämma, och jag hoppas innerligt att det inte blir svårt att övertyga moderaterna.

Bilder från helgen finns på facebook.

Sjukvården gör små framsteg.

Förresten, jag lyckades få en läkartid (en riktig) på måndag, och fick dessutom gå och ta prover igår. När min doktor frågade vilken dag som passade bäst under nästa vecka fick jag till en början inte fram ett ord på grund av min förvåning. Mycket tjat och telefonsamtal lönar sig tydligen, och det är egentligen de bittra sjuksköterskerna man är sur på, inte doktorerna. Nu ska jag packa ihop en väska inför helgen i Göteborg och sedan åka ner till vårt kansli. I eftermiddag blir det handelsrättsligt seminarium innan tåget mot Kommunala Riks beger sig från Jönköping. Jag ansökte om ett sånt där Prio-kort på SJ igår. Det känns som man kan behöva det i vår..

Notis i Jönköpings Posten.

image22

Underbara sjukvård.

Till vår årsstämma skrev jag en motion om att vi borde införa fritt val av sjukvård i det här länet. På vår stämma fick den bifall, och om jag lyckas smöra in mig tillräckligt på Länsförbundsstämman borde den vinna gehör även där. Det är inte klokt hur långa vårdköer vi har i Jönköpings Län. Imorgon har jag fått en telefontid till min läkare, efter att försökt få en riktig tid i över två veckor. Tror ni att man kan kräva blodprov och röntgen via telefon? Det återstår att se. Det som förbryllar mig mest är dock de rubriker man kan få se i tidningen, och i statistiska mätningar. Jönköpings Landsting har sparat XX miljoner under förra året eller Jönköpings Län ligger i topp när det kommer till sjukvården.

Det kanske är jag som har fel? Vårt landsting kanske sköter sig exemplariskt? Jag bugar mig till er ära! Eller vänta, det kan jag inte för min magkatarr gör alldeles för ont.


Artikel i SMT

Idag i Smålands Tidningen finns det en artikel om vår stämma och MUF. Dock förstår jag inte riktigt slutklämmen på artikeln, eftersom det inte direkt var så jag uttryckte mig.


MUF vill slopa obligatorisk kåravgift. 
Årsstämman valde in flera Höglandsbor i styrelsen

MUF vill ta bort den obligatoriska kåravgiften till Högskolan. Det
var en av de beslut som fattades på MUF Jönköping läns årsstämma.

Idag tvingas alla högskolestudenter att betala upp till 300 kronor per termin i kåravgift. Det moderata ungdomsförbundet, MUF, vill att denna avgift i fortsättningen ska vara frivillig.
-Alla studenter utnyttjar inte den service Kåren har. Dessutom har den på många ställen inte ett tillräckligt bra arbete, säger Caroline Wessel, distriktsordförande i MUF Jönköping län. Hon hävdar dessutom att studenter i dag ofta lever i en svår ekonomisk situation.
-Även om det kan tyckas vara en obetydlig summa så är det mycket pengar för en fattig student.

Prostitution ska inte legaliseras
Andra viktiga frågor som debatterades var sjukvården och prostitutionslagen.
-Sjukvården i länet måste förbättras. Det är till exempel alledeles för långa köer, menar Caroline Wessel. Efter en lång och stundtals hetsig debatt kom man även fram till att prostitution inte borde legaliseras i Sverige. Dessa åsikter har lämnats in som en motion till moderaternas länsförbundsstämma som går av stapeln senare i vår.

Höglandsbor i styrelsen
Årsstämman hölls detta år i Linköping tillsammans med MUF Östergötland, som man samarbetar mycket med. Det var ett flertal Höglandsbor som blev invalda i styrelsen. Tobias Nehm, Tranås blev omvald som ledamot och Amanda Björkström och Bosco Franklin, Bruzaholm blev nyinvalda ledmöter. Dessutom fick Nicklas Petterson uppdraget att agera ordförande för föreningen MUF Höglandet. Framöver ser Caroline Wessel inga större förändringar i MUFs arbete.
-Vi kommer att jobba på med samma frågor som vi alltid gjort. Extra viktigt för oss är bland annat hur unga lättare ska få arbete och större valfrihet inom skola och utbildning.

Nationella Kampanjdagen

Den 12:e mars är det dags för MUF's nationella kampanjdag. Det betyder att vi ska besöka så många skolor som möjligt, kampanja tills vi blir utkörda från skolorna och göra nytt rekord i medlemsvärvning. De gymnasieskolor som kommer att besökas är:
 
Brinellgymnasiet                    Nässjö
Finnvedens gymnasium         Värnamo
Fenix kunskapscentrum         Vaggeryd
Grennaskolan                          Gränna
GKC                                        Gnosjö
Per Brahegymnasiet                Jönköping
Östanågymnasiet                     Eksjö
 
Vi kommer att samlas för kampanjfrukost i Eksjö, Gislaved och Jönköping, beroende på vilket kampanjteam man tillhör för dagen. Konkurrensen mellan dessa kommer att vara stenhård, och vid dagens slut äter kampanjarna middag och dagens bästa värvare samt kampanjteam utses och får priser.

Vemod och förväntningar.

Det är alltid med lite vemod man kommer hem från en stämma. De nya kunskaper som har präntats in har precis landat, huvudet känns lite tungt efter gårdagskvällen, och förväntningarna inför det kommande verksamhetsåret är riktigt höga. MUF Jönköping Läns årsstämma i år gick både snabbt och smidigt. Vi åkte upp till Linköping igår, för att ha gemensamma talare och middag med MUF Östergötland. Hur den nya styrelsen ser ut kan ni se i föregående inlägg, och det känns oerhört roligt att få in fler personer med nya idéer och tankar. Eftersom vår stämma i sig avklarades under lördagen, ägnade vi söndagsförmiddagen åt att brainstorma kring det kommande året. En sak som är viktig enligt mig, är att medlemmarna får höras och ha önskemål om vad som ska hända. Flera dagar planerades in i kalendern, och vi startar med att kampanja på Ung Företagsamhetsmässan i Sävsjö nästa lördag.

Ett stort tack vill jag rikta till Johan Lundberg, André Assarsson, Carl Grufman och Veronika de Jonge. Utan er hade stämman inte varit hälfen så bra.

Årsstämma.

Den 1-2 mars ägde MUF Jönköping Läns årstämma rum.
Evenemanget hölls i Linköping tillsammans med MUF
Östergötland. Stämmornas inledningstalare var Förbunds-
ordförande Niklas Wykman, och under lördagseftermiddagen
talade även Henry Sténson om sitt forna engageman i MUF.
 
Under personvalen valdes följande distriktsstyrelse:
 
Distriktsordförande: Caroline Wessel, Jönköping (omval)
1:e vice ordförande:  Jacob Öberg, Jönköping (omval)
2:e vice ordförande:  Linnea Hansson, Reftele (omval)
 
Ledamöter:    Karin Eberstål, Hestra (nyval)
                      Amanda Björkström, Gränna (nyval)
                      Bosco Frankin, Bruzaholm (nyval)
                      Christian Aldernäs, Värnamo (omval)
                      Tobias Nehm, Tranås (omval)
 
Ansvarig för Moderat Skolungdom: Tobias Nehm
 
Under det konstituerande mötet valde styrelsen även att
adjungera in två stycken föreningsordföranden:

Niklas Petterson, Ordf. MUF Eksjö
Max Leijon, Ordf. MUF Västbo

RSS 2.0