Ibland är det bara enklare om man pratar.

Nu är det dags att börja krya till mig, imorgon går tåget 9.04 till Stockholm. Ska bli kul att få uppleva riksdagen på lite närmre håll, och sedan ha en riktig utbildningshelg med Unga Moderater. Det är förmodligen den mest krävande kursen du kan gå inom MUF, men även den roligaste. Man lär sig massor och gänget som går i år är riktigt trevliga. 
Tittade på nyheterna innan och hörde att Schenström tar time-out nu. Där ser man vad några glas vin, en puss, en fotograf och en himla massa hysch-hysch kan leda till.  

Jönkö.. Eller jag menar Jerusalem.

Läste förresten en ganska underhållande insändare i JP innan. Det var från en sann kyrkans vän, som skrev att det var en skam med könsneutrala äktenskap, att homosexualitet alltid har varit en synd enligt bibeln men att de kunde söka förlåtelse hos Jesus, och avslutade det hela med att Åke Green minsann är ett riktigt föredöme. Oj då. Ibland känns det verkligen att man bor i Sveriges bibelbälte.


Madridbombningen.

Idag föll domen för de personer som var involverade i terroristattacken i Madrid 2004. 21 personer blev förklarade skyldiga och fick ett ganska rejält straff, i alla fall om åklagarna hade fått bestämma.  

"Prosecutors were seeking sentences of up to 38,976 years each for the eight lead defendants -- 30 years for each of the people killed in the attacks, 18 years for each of the wounded, plus more time for other terrorism-related charges. But the most time any can spend in jail is 40 years. Spain has no death penalty or life imprisonment."

Från artikel i New York Times.

Musik och teater.

Igår tog förresten landstingsfullmäktige beslut om att Jönköping ska få ett nytt kulturhus. Det är verkligen roligt att se hur den här staden växer. Har man inte har varit här på cirka fem år är det nog svårt att känna igen sig i vissa delar. Det kliar i fingrarna när jag tänker på hur kul det kommer vara om utbildningen går vägen, och jag jobbar som stadsplanerare om ett par år.


Nu du.

Nu ska förkyldningen dö. Det här är sista dagen jag ligger hemma i soffan alternativt sängen. Nässpray, panodil och halstabletter, here we go. Imorgon ska jag upp till Stockholm för att träffa Sofia Arkelsten, en av mina mentorer. Hon ska ta med mig till riksdagen en stund på förmiddagen och sedan skulle vi besöka Volvo. På kvällen får jag husrum hos Linda Norberg, och på fredag början Unga Moderater II. Alltså har jag ingen tid till att vara sjuk. Nu blir det lite kallelse och dagordningsskrivning så de hinner komma ut i veckan.

Historiakunskap.

Jan Björklund har fått igenom att historia ska bli ett obligatoriskt ämne på skolan. Det var väl ändå på tiden, det är tragiskt att så pass många elever går ut skolan idag utan goda kunskaper i varför Sverige och världen ser ut som den gör.

Eller som Herman Lindqvist uttryckte det "Det har varit en skam på Sveriges baner att medborgarna växer upp och inte har en aning om sin egen historia".

Pussen.


Visst, det är larvigt att pressen håller på att gräver i det så mycket. Men samtidigt visar det vad som händer när man inte tar tag i problemet från början och talar ut.


image14

Akta dig för hunden!

Gick in på SVD's utrikessida och hittade en rätt otippad artikel. Den hade rubriken "Hund sköt husse med hagelgevär". I inledningen finns talesmannen från naturvårdsmyndighetens kommentar "Det händer några gånger om året. Där ser man. Läs artikeln här.

Glass och piller.

Ligger fortfarande i soffan och har inte blivit speciellt mycket bättre. Jag gick till skolan, men klarade av att vara där i tjugo minuter innan jag fick åka hem igen. Det där med feber och förkyldning är lurigt. Det enda positiva med att vara soffliggande en hel dag (eller två) är att man kan titta på alla serier på TV som man aldrig hinner med annars. Oprah Winfrey, Cityakuten, Gilmore Girls, One Tree Hill och Dawsons Creek. Sover man någon timma före och efter maratonet också, då har man en riktigt slapp dag. Mina två räddare i nöden heter Panodil Zapp och Carte D'or glass.

Hur långt kan man ta det?

Ja, visst är det härligt när någon ska bestämma över dig. Det får eleverna på en skola i Stockholm nu erfara. De fick ett brev hemskickat från skolan där det står att man inte får ha häng på byxorna eller urringade tröjor på sig. Är det inte lika bra att man bestämmer vilken färg på jeansen det inte får vara också? Eller hur hög klacken på skorna får vara?

Vi har en liknande situation i vårt län, på Prästängsskolan i Eksjö. Där får eleverna inte ha på sig t-shirts med vissa tryck, urringade tröjor eller ha håret i vissa frisyrer. Snart är det dags för kampanj på den skolan där vi ska få eleverna att förstå att det är viktigt med frihet, även i skolan.

Valet i USA.

Imorgon är det en tv-debatt i USA inför valet 2008. De främsta kandidaterna inom demokraterna ska mötas för att väljarna ska kunna bestämma sig. Egentligen står det väl mellan Clinton och Obama, men alla måste få synas lite. Tyvärr om man kan säga så, tror jag att det blir Hillary som kommer att stå som demokraternas representant till presidentvalet. En kvinna som inte jag skulle vilja se leda USA i framtiden.

När jag var i USA i somras pratade jag mycket politik med min väns farföräldrar som vi bodde hos. Det var mycket intressant, speciellt när jag berättade om vårt "social security system" och hur sjukvården sköttes i Sverige. Det var för dem helt orimligt hur ett land kunde vara på det sättet, speciellt när det kom till alla bidrag. I USA är socialbidrag något man enbart använder som sista utväg, och man tar hellre ett skitjobb än går till socialen för att plocka ut pengar. Tyvärr verkar vi inte ha den mentaliteten i Sverige. Jag påstår inte att de som går på bidrag i vårt land gör det för skojs skull, men det är många som väljer den bekväma vägen och hellre får pengar än förtjänar pengar.

Förkyld och eländig.

Ligger i soffan med laptopen i knäet och är rätt ynklig faktiskt. Har gått och blivit jättesjuk, fått hög feber och huvudet är helt täppt. Får hoppas på att det är en vanlig förkyldning dock och inte influensan. Den har jag verkligen inte tid med. Nu ska jag ta mig upp till köket och fixa mig en kopp te med honung. Det vore ju trevligt om man kan få tillbaka rösten i alla fall.

Jag blir så trött..

Anledningen till att jag inte tycker om kvotering är enkel. Jag tycker att människor ska få arbeten, positioner eller gå utbildningar tack vare sin kompetens. Det ska inte handla om du är kvinna, man, kommer från Iran, är homosexuell eller från ett visst parti. Kompetens grundar sig på vad du kan, och vad du kan prestera.
En procentsats som ska "hjälpa" fler personer av ett visst slag in på marknaden håller inte i längden. Det ser väldigt bra ut i statistiken, men ur ett längre perspektiv så kommer inte dessa personer att kunna vara kvar. Har du inte rätt kompetens, nej då är du heller inte lämpad. Anledningen till att jag skrev om det här är för det fanns en artikel på SVD, att M vill ha in fler invandrare i partiet genom kvotering.

Nu ska jag hoppa in i duschen och sedan ta ett par panodil. Har fått feber och en rejäl förkyldning. Skönt att vara ledig imorgon och få sova ut. Har bara en inplanerad sak på schemat, fixa klasspressar till MSU när de kommer hit och ska kampanja.

Allsvenskan

Grattis IFK! Guldet gick till rätt lag i år!


Några av de viktigaste.

- Vi är för jämnställdhet, inte kvotering eller procentsatser.

- Vi vill inte ha ett statligt spelmonopol.

- Vi vill avskaffa kårobligatioriet.

- Vi är för könsneutral äktenskapsstiftning.

- Vi behåller Fredrik (såklart) och välkomnar Christoffer Fjellner in i partistyrelsen.

Back in town.

Är helt utmattad, sitter äntligen hemma i sängen med med laptopen i knäet efter sextimmarsresa hem från Gävle. Helgen har varit otroligt lyckad, och det har varit riktigt intressant. På Centralen hittade jag en ny Ramlösa smak, Blåbär. Kan det bli mer passande?

   


Partistämman del IV

Dagen har kommit igång och utskottet om utbildning och skola behandlas just nu. Har inte bestämt mig om jag ska gå upp och tala än, det känns som Sara Dennås säger allt det som behövs. Jag lämnade in ett yrkande om bifall på MSU motionen i alla fall.

Fick tre sekunder på Rapports 19.30 sändning igår också.


Partistämman del III

Niklas Wykman höll ett riktigt bra tal idag om hur MUF ska förbättras. Han beskrev oss som vakthunden som lämnades kvar när familjen flyttade ifrån huset till en hyresrätt inne i stan. Det stämmer ganska bra, men när partiet flyttar på sig kan inte vi stå kvar på samma ställe som innan. Vi måste följa efter, om ändå på ett lite mer kritiskt sätt.

Sedan har jag även småpratat lite med Reinfeldt idag. Mycket trevlig partiledare vi har. Och statsminister.
Ibland måste man stanna upp och fundera på om allt bara var en dröm. Vi har ett blått styre i Sverige. Kan det bli bättre?


Partistämman del II

Sitter på hotellrummet med datorn i knäet och pustar ut efter dagens motionsbehandligar, tal och annat trevligt. Om några minuter ska jag bege mig in i duschen och sedan fixa iordning mig inför banketten ikväll. Det ska bli riktigt kul.

Idag har vi tagit beslut om bland annat könsneutral äktenskapsstiftning och hur jämnställdheten i partiet ska bli bättre. Jag gick upp och talade i frågan om äktenskapet, sjukt nervöst men det gick bra. Det är den första spärren man måste komma över, sedan flyter allt på. I jämnställdhetsfrågan röstade vi tyvärr för vissa motioner som vi i MUF anser vara lite orimliga. Bland annat den om att år 2017 skall hela samhället vara jämnställt. Tjena.


Dagens kommentar.

"Miljöpartiet ska bli överflödigt i Sverige" - Niklas Wykman

Nu är det bara sex timmars förhandlingar kvar. Ska gå in och lyssna på mina delagationsvänner i regionfrågan nu.


Partistämman del I

Stämman är i full gång. Lånar Erik Larssons dator som inte är uppkopplad på det snabbaste nätverket i Sverige. Gårdagen inleddes med tal av Fredrik Reinfeldt, han pratade väldigt mycket om jobben och om hur vi vann valet trots att det var få som trodde att det kunde hända. Eftermiddagen bestod av utskottsarbete, och i mitt utskott jämnställdhet och frihet blev debatterna ibland riktigt långa, men det var intressant. Resultatet får vi se imorgon när motionerna ska behandlas. På kvällen var det delegationsmiddag innan minglet med cirka 500 personer.

Idag började debatterna och röstningen om motionerna. Om några minuter ska vi ge oss på miljöfrågorna och sedan är det om hur Sverige ska styras, följt av stadgarna. Det lär bli en lång kväll.. Lyssnade dessutom nyss på en föreläsning om ätstörningar. Mycket intressant, och tyvärr kan man känna igen sig i en del som ung, ambitiös perfektionist. Nu måste jag gå in igen, ska försöka hitta något att koppla upp datorn på när jag kommer tillbaka till hotellet ikväll. Det här är som terapi, inget Facebook, mailande eller blogg på nästan två dagar.


Vi blickar framåt.

Sista inlägget idag, jag lovar. Niklas Wykman skriver på DNdebatt om vårt ungdomsförbunds utveckling.  

Flytta på dig!

Det finns mycket som ska bli bättre med Sveriges skola. Vi förbättrar kvalitén på utbildningen, för att alla ska gå ut med godkänt i betyg. Vi startar fler friskolor för att eleverna ska få ha så mycket valfrihet som möjligt.
Men det finns en sak som behöver obba riktigt hårt med. Mobbning. Klickade in på Expressen och hittade en artikel om en pojke som blev grovt misshandlad på sin skola av tio andra pojkar. Rektorn säger att skolan ska arbeta extra mycket med fallet och har även polisanmält händelsen. Jag hoppas verkligen att man flyttar på pojkarna som mobbade, inte pojken som blev utsatt.

Nu ska vi förnya oss.

De största ämnena under partistämman spås att bli...


En till...

... en konkurrent: Gudrun Schyman var en rasande skicklig politiker, troligen den bästa i den svenska krets av partiledare som jag mötte".

Stackars Persson, han kan inte ha mött många partiledare i sina dagar.

Göran Persson om...

... jobbpolitiken i valrörelsen 2006: "Regeringen gjorde fel bedömning utifrån vad valrörelsen krävde".

Oj, är han säker på det?

Middag lite snabbt sådär.

Jag tror att jag nyss slog nytt rekord i att äta middag. Tre minuter blankt. Det kan inte vara bra för magen att ta emot mat i den farten. Borde lära mig att åtminstone ta det lugnt när jag äter. Håller på att förbereda massa saker till partistämman nu, snart gäller det! I Gävle! Ska läsa klart de sista motionerna, börja fila lite på något eller några anföranden och sedan packa ner allt som kan tänkas behövas i resväskan.

Tidningsartikeln i JP idag blev rätt bra. Jag fick några rader i slutet där jag pratar om vilka frågor som är viktiga för mig, och varför MUF har en betydande roll inom partiet.


Rådhuset och sopplunch.

Presskonferensen gick för övrigt bra idag, sedan får vi se på vilket sätt artikeln vinklas och ser ut imorgon. Mats Green hälsade vänligt att Jönköpings Moderaterna bjöd på sopplunch för ombud och journalister under tiden vi blev utfrågade. Besökte rådhuset för första gången i samma veva, en riktigt fin byggnad det där.

Nu ska jag fortsätta läsa motioner. Bara sjuttio stycken kvar! Hurra!


Bra där, Persson. Bra där.

Att baktala sina medarbetare har ju aldrig varit en hit. Om det sedan är personen med fula byxor på kontoret, eller din finansminister så är det inte speciellt bra. Ännu mindre bra är det om man skyller en del av att man förlorade valet på en av sina medarbetare. Bra där, Persson.

Läs mer om vad jag menar här.

Idag tog jag steget mot att inse att det börjar bli kallt ute och shoppade stövlar. Nu ska jag smörja in mina små skönheter med skokräm så de håller sig hela vintern lång. Jacka får bli projektet för morgondagen.

Girig?

Vad jag önskar mig i julklapp än så länge.

1. En klocka som stannar alternativt drar tillbaka tiden, för att hinna göra så mycket som möjligt.

2. En träningsform som tar cirka 15 minuter per dag och gör mig vältränad snabbt. Tips?

Min första PK.

Nu så. Har snart en kopp en kopp te i handen och sitter i sängen med två kilo stämmohandlingar, lyssnandes på Explosions in the Sky. Nu ska motionerna äntligen klaras av.. Vårt kommunalråd Mats Green ringde mig tidigare och meddelade att vi har presskonferens imorgon i Rådhuset klockan tolv. Vilken timing att kemin är inställd och jag börjar senare!

Kommer boken också att innehålla flås?

Kom nyss hem från skolan. Satt kvar och pluggade lite kemi med killarna eftersom vi har tenta nästa fredag. Visserligen missar jag den, är i Stockholm på en utbildning. Men det är alltid bra att vara med i svängarna.
Tittade igenom DN's hemsida lite snabbt och såg att Göran Perssons bok, "Min väg, mina val" släpps snart. Det kan bli intressant att se vad den handlar om. Göran var en skicklig retoriker och en ledare, men precis som Mona nu gör står de för en politik som inte är hållbar. Vem vill att staten ska ha mer makt och bestämma över ditt liv? Högre skatter för att kunna finansiera alla bidrag som ska betalas ut. Nej, om man ska ha en chans att skapa sig en framtid, då behöver du ett fiskespö, inte få fisken på en tallrik serverad av staten.


image5

Fem dagar kvar..

Nedräkning till partistämman! På torsdag börjar det, och i fyra dagar ska vi besluta om hur den moderata politiken ska se ut för framtiden. Det känns otroligt kul att ha blivit distriktsordförande efter att ha varit med i MUF så kort tid. När jag satt på distriktsstyrelsemöten i oktober förra året hade jag inte en tanke på att jag skulle få åka på något så stort. För att vara lite tjejig har jag redan börjat tänka på bankettens klädval. Man är ju inte annat än mänsklig!

WASS II

Jag är tillbaka i metropolen Jönköping igen, med datorn i knäet och telefonen plingandes känns det att man har varit borta ett par dagar. WASS II var riktigt givande, det var intressant att gå igenom så pass mycket media som vi gjorde. WASS I är en grundläggande retorikkurs, och det här var en slags vidareutbildning på det. Vi har övat oss hur man beter sig i media, hur journalister beter sig och blivit filmade i TVintervjuer. Det är mycket svårare än vad man kan tro att komma på snabba men ändå konkreta och betydande svar.

MSU uppstartning

Imorgon är det dags för kampanj och uppstartning av en MSUförening i Eksjö. Till vår hjälp kommer Albin Molander från förbundsstyrelsen, som även ska hålla i en talarkväll för föreningen. Det ska bli riktigt kul, efter mötet i söndags börjar distriktet röra på sig. På torsdag bär det av mot Norrköping och WASS II, alltså blir det få minuter över till min dator de kommande dagarna. Kämpa på där ute med kampanjveckorna! Som Niklas Wykman brukar säga, friheten behöver alla sina vänner.

Stureplansdomen

Sitter och mumsar i mig en nybakt morotskaka. Det förtjänar man allt efter en dag av fysikpluggande. Idag kom domen i den välkända Stureplansvåldtäkten. Männen fick fyra år var, vilket verkligen var vad de förtjänade. I Sverige använder man sig av förmodligen världens mesigaste straffskala. Misshandel, några månader. En våldtäkt oftast ett till två år. Ett mord kanske tio år. Men är du duktig så kan du komma ut mycket tidigare. En misshandel kan du hämta dig från psykiskt, ett mord är kanske svårare. Men en våldtäkt är ingenting en person enkelt kan skaka av sig, det sitter där för livet.

Ett nej är alltid ett nej.

Jämnställdheten..

Oh. Jag blir så arg av jämnställdhetsmotionerna. Varje motion, förslag för jämnställdhet eller feminitisk åsikt dödar enligt mig tron på att kvinnan kan klara sig själv. Genom att tvinga in kvinnor på arbeten eller poster tror man inte på att individen kan klara sig själv. Jag skulle aldrig någonsin vilja ha ett jobb bara för jag är av ett visst kön och det behövdes mer jämnställdhet på min arbetsplats. Motionsgenomgången ikväll med styrelsen lär bli en fight eftersom Magdalena Andersson, ordförande i Moderat Kvinnorna sitter med.

Bäst i test?

Sitter och går igenom motionerna i mitt utskottt till mötet med länsförbundsstyrelsen ikväll. Men även det tar ut sin rätt och jag behöver en liten paus. Tog en snabb titt på SVD's hemsida och hittade en artikel om att Sverige är bäst i Europa på integration. Är vi verkligen det? Om vi har flyktingar som tvingas bo i förläggningar och vänta i flera månader på besked om de ska få stanna eller inte? När förorterna med utländska medborgare blir större tillflyktsorter där man inte behöver prata svenska för att bli förstådd, och där arbetslösheten är hög? När det kan ta flera år för en person att lära sig så pass mycket av det svenska språket att han eller hon kan söka ett arbete?
Om Sverige är det bästa landet i Europa på integration, då vill jag inte ens tänka på hur det ser ut i de andra länderna.

Nu måste jag fortsätta förbereda mig. Läs artikeln här.

Mötet öppnas, mötet avslutas.

Söndagen är här igen, och som vanligt har helgen gått alldeles för fort. Den kommande veckan är har jag studieupphåll, men det lär bli en del plugg ändå. Idag har jag haft möte med distriktsstyrelsen och föreningsstyrelserna. Vi pratade om hur vi ska förändra lite i distriktet för att få en så effektiv verksamhet som möjligt, och det var väldigt bra att samla ihop alla. Det känns som många är laddade för en riktig MUFhöst, med mycket kampanjande, talarkvällar och utbildningar. Jag tror det är nyttigt att vara ordförande för ett litet distrikt, för man får kämpa så mycket hårdare.

Nu ska jag sätta mig och planera lite inför nästa vecka. Imorgon är det motionsgenomgång med länsförbundsstyrelsen, på onsdag blir det uppstartning av en MSU förening, kampanjande och talarkväll i Eksjö. Sedan åker jag till Norrköping på torsdag för att gå WASS II, en fortsättningsdel på WASS som är en av de bättre retorikutbildningarna inom MUF. Tur att det inte är skola den här veckan!


Gummistövlar, here I come.

Har precis fått i mig lite frukost, och ska snart börja packa lite till helgen. Det blir ett par dagar ute på landsbygden för att få lite lugn och ro. Det där med hundpromenader, kantarellplockning och köra fyrhjuling är inte saker man får göra speciellt ofta när man bor i stan.

Den rödgröna röran bland socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet fortsätter. De senaste dagarna har Peter Eriksson sagt att han inte vill ha med vänsterpartiet i en eventuell regering. Lars Ohly däremot försöker flirta tillbaka sig till sina före detta allierade, medan socialdemokraterna får kritik av sina egna från valrörelsen 06'. Dessutom presenterade (S) idag ett förslag på jobbpolitik, vilken enligt mig går en smula emot dem och istället sneglar mot det blå hållet. Smaklig måltid oppositionen, den där soppan lär bli riktigt smaskig.


Motioner.

Hade en riktigt kort dag i skolan idag, slutade vid halv tolv och var så pass hurtig att jag både gick dit och hem. Passade dessutom på att ta en bild på soluppgången imorse. Nu tänkte jag sätta mig och titta igenom mina tre kilo stämmohandligar till partistämman om två veckor. Det ska verkligen bli kul att få uppleva en sådan stor tillställning, men jag vill också se till att vara väl förberedd. På måndag har vi motionsgenomgång med länsförbundsstyrelsen, och jag ska presentera motionerna från mitt utskott, jämnställdhet och frihet. Det är bara till att ta pärmen och sätta igång.


Vems är ansvaret?

Var är vårt samhälle egentligen på väg? En typisk 70+ kommentar som skulle kunna komma från min mormor efter en torsdagskväll när hon har tittat på Efterlyst. Men idag kommer den faktiskt från mig när jag sätter mig med dagens Metro på morgonen och ser rubriken " Pojkar torterade 55-åring till döds". När man läser artikeln handlar den om två tonårskillar som har torterat och misshandlat en handikappad man till döds i juni månad. Allt under filminspelning på mobilen och vid inte mindre än tre gånger på en natt. Den handikappade mannan hade precis blivit av med sin cancer och höll på att återhämta sig efter en stroke. Hur tänker de här unga killarna? Var har den humana respekten tagit vägen? Jag påstår inte att det var bättre förr, men det var i alla fall inte tal om lika mycket ungdomsvåld.

Fira eller sörja?

Idag är det fyrtio år sedan Che Guvara dog. Och fortfarande vet inte ens hälften av de som bär hans tröjor vad han egentligen står för. Till alla er som älskar okunskap, se till att bära din favorit t-shirt idag!


Det kan alltid bli bättre.

Kom nyss hem till Jönköping igen efter att ha varit i Linköping idag. Skulle egentligen ha varit hemma för cirka en och en halv timma sedan, men Statens Järnvägar håller inte alltid tidsschemat. Förundransvärt att inte fler människor åker tåg, verkligen. Dagen i sig har varit trevlig, mötet som handlade om framtidens politik handlade mest om europavalet 2009 och riksdagsvalet 2010. Jag ser verkligen fram emot valet 2010, det känns som europavalet är någonting man måste sätta sig in i ordentligt innan det är dags för kampanjande. Tyvärr blev det inte så mycket diskussion om någonting annat än just valen, men det var intressant att få vilka målgrupper vi tappade och vad vi behöver göra bättre inför nästa gång. Visst, vi gjorde ett bra valresultat men det kan bli betydligt bättre. Den resterande eftermiddagen spenderades på ett fik där allt från utbildningar till blivande DOar diskuterades. Lite skönt, nu har jag vilodag från möten ändå fram till söndag.

Möte med partiet på schemat.

Sitter med frukosten jämte mig och försöker vakna till. Jag har blivit förkyld, men nu verkar rösten vara på väg tillbaka i alla fall. En riktig vitaminsmoothie kan nog hjälpa lite på traven! Idag bär det av mot Linköping för att träffa Schlingmann med lite andra partister. Har ingen aning om det kommer vara fler personer från MUF där, men det vore roligt. Vi ska som sagt diskutera partiets framtid och hur vi ska fortsätta fram till valet. Det ska bli intressant att höra vad alla tycker och tror, och jag hoppas det blir mycket diskussion.

Tedrickande och värmeljus.

Kylan och färgglada löv gör sitt intåg även mot Jönköping, den här bilden är från morgonpromenaden igår.
Sitter och lyssnar på See you soon med Coldplay och har kommit fram till att hösten faktiskt är rätt mysig.


Tenta II avklarad.

Måste även inflika att jag klarade fysiktentan i fredags. Hurra!

Första debatten

Hoppas att många såg debatten mellan Mona och Fredrik igår. Nu låter jag kanske partisk, men Fredrik var mycket bättre. Mona lyckades hela tiden blanda in vuxengymnasiet, skatter för "personer som dig och mig, Fredrik" och en ökad trygghet genom högre a-kassa. Okej, skatterna höjs för alla som tjänar över 19 000 kronor i månaden. Det handlar inte bara om höginkomstagare som ska få ge mer till staten. En ökad trygghet genom högre a-kassa? Det är märkligt att vänstersidan aldrig ger sig, det enda högre a-kassa leder till är ökad arbetslöshet. Varför var arbetslösheten så hög inför valet 2006? Jo, för du kunde tjäna bättre på att få bidrag än att gå till ett arbete. Kom igen nu Mona, visa lite mer om du ska lyckas vinna mot oss.


Våldet i Sverige

Under bara en helg har två mycket våldsamma dåd skett i Sverige. Det handlar om den sextonårige killen som blev misshandlad och senare avled av sina skador i Stockholm, och det handlar om pappan i en familj som trakasserats ihärdigt tills det ledde till att han sköt en av mobbarna. När blev Sverige ett sådant osäkert land?
Jag tror inte att det har kommit snabbt och utan förvarning, det här är någonting som har funnits och kunnat gro till sig under flera år. Den ökade intoleransen mot varandra och olika folkgrupper har lett till många våldsdåd, och de två som skedde i helgen är inget undantag. Det killgäng som misshandlade en ung människa till döds var inte okända av polisen, de hade tidigare misshandlat och spridit skräck bland några gäng i Stockholm. Likaså det gäng som under flera år har trakasserat familjen i Rödeby var tidigare kända och anmälda till polisen. Är det helt enkelt så att polisen i Sverige inte längre kan sköta sitt jobb? Jag tror inte att det enbart är polisens fel, men desto mer skyller jag på det svenska rättssystemet. Finns det något land i hela världen som har ett lika slappt system som Sverige? Det undrar jag verkligen. Om vi kan ta och ordna upp det här nu när vi sitter vid makten vore det inte helt fel. Det är dags att någon tar ansvar för medborgarnas säkerhet.

Sunday..

Söndagar har alltid varit den dagen som man ska sova ut på, äta en lång frukost och faktiskt hinna läsa alla artiklarna i DN och inte bara de på framsidan. Min söndagsmorgon blev inte speciellt långdragen, vaknade tidigt och kom ihåg att jag lovat en kompis att ta en morgonpromenad. En sjukilometersrunda dagen efter kan nog vara nyttigare än vad man kan tro. Sedan var det dags för distriktsstyrelsemöte där vi bland annat planerade utbildningen som kommer att hållas den första helgen i december. Vi bestämde oss även för att sätta igång satsningen på våra väl fungerande föreningar ute i distriktet och börja med att träffa föreningsstyrelserna nästa söndag.

Något av det jag hann läsa i tidningen imorse var dock intervjun med Anders Borg i DN Ekonomi. Ibland undrar man vilken sida den mannen står på. Läs mer här.

Skämtar ni?

Bläddrade ner på SVD's hemsida och hittade det här. Moderaterna vill införa kvoteringar. Nog för att vi kanske behöver en mer jämnställd politik, men att införa kvoteringar? Jag tror inte att man ska gå åt vänsterns håll för att hitta ett jämlikare samhälle, men Moderat Kvinnorna jublar. Ett stort steg för kvinnorna? Bullshit. Det handlar fortfarande om kompetens. På tisdag ska jag träffa Schlingmann för att diskutera den framtida politiken, och jag kan lova både dig och honom att det inte blir något medhåll från min sida. Hade valberedningen tillfrågat mig som distriktsordförande enbart för jag är tjej finns det inte en chans att jag hade tagit uppdraget. Om jag ska få ett uppdrag eller ett jobb ska det vara för min kompetens, inte på grund av att jag är tjej.

Mitt beslut, eller ditt?

Jag bryter mitt datorförbud redan efter en dag, slutsatsen är väl att jag är beroende av att hålla mig uppdaterad helt enkelt. På SVD's hemsida ligger just nu överst en artikel handlar om abort i Nicaragua. Läs artikeln här.
Det är förvånansvärt hur det fortfarande kan vara så att en kvinna inte ska få bestämma över sin egen kropp och rätten att behålla ett barn eller inte. I landet var det tidigare tillåtet om kvinnan hade blivit våldtagen, utsatt för incest eller om kvinnans liv var i fara. Nu är abort helt enkelt totalförbjudet. Det är ju en himla tur att hela världen lever på 2000-talet.

Budget och huvudvärk.

Idag klarades fysiktentan äntligen av, och jag behöver inte tänka på eländet innan måndag i alla fall. Det har varit en intensiv vecka med många timmar i skolan och långa nätter, kolla igenom pärmarna med stämmohandlingar till partistämman och alldeles för lite sömn och mat. Helgen får bli en rekreationsperiod med goda middagar, SÖMN och en avstängd dator.

En budget som innehåll skattehöjningar för de arbetande, höjda bidrag samt  lån för att bygga ut infrastrukturen presenterades av Socialdemokraterna idag. Otippat, de vill fortfarande inte att varken befolkningen eller landet ska bli mer självförsörjande. Höjd skatt leder till färre människor i arbete, speciellt i kombination med höjda bidrag. Låna 25 miljarder för att bygga ut infrastrukturen? Det är dags att skapa en framtidspolitik, Mona och Pär. Inte titta bakåt.

Dagens kommentar.

Är hemma en liten stund och äter middag innan jag ska tillbaka till skolan och fortsätta plugga. Vi har vår första fysiktenta på fredag och klassen känns inte speciellt förberedd. 

Klasskompis - Alltså.. Vad menar boken med horisontellplanet (läs rymdplanet)? Vi ska ju räkna ut kraften på föremålet som rör sig?
Lärare - Inte planet, plan. Lutande plan. Det vi har gått igenom i sex veckor nu.


Slopat barnbidrag?

Idag i SVD finns det ett förslag från centerpartisten Christer Mellstrand att barnbidraget borde slopas för höginkomsttagare och istället inkomstprövas. Det var väl ändå på tiden att någon tog tag i den debatten! I Sverige finns det en vakande hand över alla medborgare som kallas staten. Den delar ut pengar till alla, även om de inte behöver det, och vill inte tro på människors förmåga att klara sig själva. Debatten som pågår på SVD's hemsida är uppdelad i två läger, den ena tycker som Christer och tror på inkomstprövningen, medan den andra tycker att alla ska ha rätt till bidragen. Anledningen enligt bidragsidan är att 'de som ger mest till staten borde också få tillbaka'. Om vi tänkte ett steg längre så kanske man inser att ju färre bidrag som behöver betalas ut, desto lägre skatt leder det till i längden.

Te som medicin?

Jag tror jag håller på att bli kalasförkyld. Min hals gör ont och jag har huvudvärk. Det är i sådana lägen man önskade att föregående politiker inte hade varit så trångsynta så att man inte kan köpa recepfria mediciner på något annat ställe än Apoteket. Usch. Jag blir så trött på kärleken till staten ibland. Ikväll får jag nöja med mig mitt nya favoritte från Friggs. Ingefära-citron-grönt-kamomill. Lite honung i det så överlever förhoppningsvis halsen till imorgon.

Socialbidrag

Mamma gav mig en artikel från DN igår eftersom jag inte hann läsa den själv. Den handlade om hur mycket en person kan få i socialbidrag om man bor i Stockholm.

Vuxen, ensamstående: 3470 kronor/månad
Vuxen, sammanboende: 5700 kronor/månad
Pengarna ska räcka till: mat, kläder, fritid, förbrukningsvaror, hälsa, hygien, tidning, TV, telefon

Barn 0-6 år: 2000 kronor/månad
Barn 7-10 år: 2210 kronor/månad
Barn 11-14 år: 2500 kronor/månad
Barn 15-20 år: 2780 kronor/månad
Pengarna ska räcka till: mat, kläder, fritid, förbrukningsvaror, försäkring, tidning, telefon, TV

Utöver normen tillkommer barnbidrag, bostadsbidrag, skäliga kostnader för hushållsel, arbetsresor, hemförsäkring samt medlemskap i fackförening eller a-kassa.

Det betyder att en familj med två vuxna och två barn, ett på åtta år och ett på tretton år får 16110 kronor bara i socialbidrag. Sedan tillkommer diverse tillägg som barnbidrag och bostadsbidrag.  
Försörjningsstödet kostar staten cirka en miljard per år. Det finns många socialbidragstagare som faktiskt vill arbeta, men samtidigt tror att de kommer få mindre pengar av en lön. Det lönar sig att arbeta. Idag är det praktiskt taget omöjligt att få ett bostadskontrakt om du inte har en fast inkomst. Att ha ett arbete minskar dessutom utanförskapet från samhället, då man blir delaktig i någonting istället för att vara hemma. Idag går det väldigt bra för Sverige. Då ska vi ta vara på det och passa på att få ut många människor i arbetslivet. Nu.

RSS 2.0