Verkligheten för en 20åring i Vitryssland.

I helgen som passerade befann mig jag tillsammans med cirka hundra andra MUFare på Centrala Kansliet i Stockholm. Anledningen var en utrikespolitisk konferens som vår internationella sekreterare Rola Brentlin hade anordnat. Vi lyssnade till USA's, Rysslands och Israels ambassadörer, samhällsdebattören Dick Erixon, biståndsminister Gunilla Carlsson, personer inifrån förbundet samt den unga oppositionspolitikern Franak Viachorka från Vitryssland.

Första gången jag träffade Franak var på Jarl Hjalmarsson stiftelsens utbildning i augusti. Han berättade historier om hur deras yttrandefrihet inskränktes allt mer, och om hur demonstranter gentemot Lukashenko blev slagna och fängslade av milisen som finns i landet. När jag hörde det insåg man att läget var allvarligt, men efter att ha lyssnat till honom ytterligare en gång samt för några dagar sedan sett hans film förstår man vidden av det problem som Vitrysslands befolkning kämpar emot. Franak är en av många hjältar som kämpar för ett demokratiskt samhälle, rätten att tycka vad man vill samt byta ut presidenten till en som faktiskt tror på människor och deras förmåga, inte på staten och sin egna förmåga.

Franak passade på att besöka några platser till i Sverige under sitt besök här, men åkte igår tillbaka till Vitryssland. På flygplatsen blev han fängslad av KGB och ska idag genomgå en utvärdering huruvuda han ska fråntas rätten att få fortsätta resa utomlands. Vi i Moderata Ungdomsförbundet tycker det är dags för omvärlden att agera, och vi börjar redan nu. Snart kommer en grupp att börja arbeta med hur vi från svenskt håll kan öka demokratin i Vitryssland. Du kan redan nu stödja Franak och hans frihetliga arbete genom att gå med i Facebookgruppen.




En hjälte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0